» Начало

  » Статии и интервюта

  » Цели и средства

  » Кампании

  » Биография
  » Новини

  » Галерия

  » Реклама

  » Шахматни артикули

  » АРТ-ШАХ

  » АРТ-МАТ

  » Форум ..» Играйте шах online
  » Линкове

  » Контакти

...

 

 

 

 

 

 

 

ШАХМАТЕН ПЪЗЕЛ, КОЙТО И ХУДИНИ НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ!

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ НЕОРТОДОКСАЛНИ ШАХМАТНИ ЗАДАЧИ, ЕТЮДИ, РАЗКАЗИ, ФОТОЕСЕТА до 1.11.2013 на info@chess-bg.org с трите ви имена и телефон за връзка

ОСИГУРЕНИ СА НАГРАДИ ОТ МАРКОВАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ОПТИКА РREGO, както и тематична шахматна и художествена литература

*

КОНКУРС - ШАХМАТЪТ И БЛОНДИНКИТЕ

ДАМАТА, СПЕЧЕЛИЛА І МЯСТО В КОНКУРСА (WEEKEND В СПА КУРОРТ;), ПОЖЕЛА ДА ЗАПАЗИ АНОНИМНОСТ

*

ЖИВОТЪТ КАТО ПАРТИЯ ШАХ - БЕСТСЕЛЪРЪТ НА ГАРИ КАСПАРОВ, ПРЕВЕДЕН НА БЪЛГАРСКИ - БЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВО НИКОЛОВИ

*

 В КОНКУРСА НА ТЕМА ШАХ - ШЕХ  ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА ОТ www.colibri.bg СПЕЧЕЛИХА СВЕТЛОЗАР ДИМИТРОВ, МАРИАНА ЮРИЕВА И СВЕТОСЛАВ МИЛЧЕВ

*

ОТЛИЧЕНО УЧАСТИЕ В ШАХ-СТРАХ ОТ ИВАН ГРИГОРОВ - ФОТОГРАФ НА М-ТЕЛ МАСТЪРС, ОСВЕН НЕГО НАГРАДИ ЗАСЛУЖИХА СВЕТОСЛАВ КИРИЛОВ, ПАВЛИНКА ГЕОРГИЕВА, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ, ЧЕСТИТО!

ШАХ-СТРАХ

На младите шахматисти

от СКШ „Плевен ХХІ”

Може ли да има страх

в древната игра със име „Шах”?

Може и да може,

но не трябва.

А защо ли?

Тук се иска смелост най-голяма

и за страх изобщо място няма!

Ето построена на дъската

за бой готова армия те чака.

Шестнайсет фигури –  

шестнайсет храбри воини

са твоята войска достойна.

Безстрашен предводител им бъди,

със ум и смелост в битката ги поведи.

е4 – е5

… и тръгват пешките,

след тях коне и офицери,

пристъпва гордо дамата,

а после топовете тежки…

Внимавай, не допускай грешки!

Понякога се случват изненади –

на шахматното поле и жертви падат.

Стратегията трябва така да построиш,

че с неспасяем мат противника да победиш.

Не се страхувайте, момчета и момичета!

Шахматни битки щом обичате,

вдигнете си високо целите.

Победата обича смелите.

П. Георгиева

Април 2007 г.

*

 КОНКУРС НА ТЕМА ВАШАТА ФОТОИМПРЕСИЯ, СВЪРЗАНА С ШАХА, СВОБОДНОТО ВРЕМЕ И ОЩЕ НЕЩО...

ПЪРВА НАГРАДА - ПОЧИВКА ЗА ДВАМА  НА 01.09 - 03.09.2006 г. В ЧЕТИРИЗВЕЗДНИЯ ХОТЕЛ SUN COAST RESORT В СВЕТИ ВЛАС ЗА ВЕСЕЛКА ЦВЕТАНОВА ОТ СОФИЯ!

ОЛЕ, ЧЕ Е ТЕЖКА ТАЗИ ЧЕРНА ПЕШКА

НАГРАДИ И ЗА МИМИ НИКОЛОВА, ХРИСТО ДАМЯНОВ  И РУМЯНА СИМЕОНОВА :)

23.02.2006 г.

ПЛАМЕНА АНДРЕЕВА - ПОБЕДИТЕЛКА ВЪВ ВТОРИЯ НИ КОНКУРС

 

Здравей, какви са твоите професионални амбиции?

В момента наблягам на подготовката за предстоящите ми тази година кандидатстудентски изпити. На този етап образованието ми е приоритет. Искам да уча софтуерно инженерство в СУ, за която специалност се изисква максимална оценка. Шахмататът ми е голяма страст и бих искала и за в бъдеще да успявам да го съчетавам с образованието си, да поддържам ниво и да се развивам. Все още съм на първите стъпала, а имам амбиции за нещо повече. В най-близък план ще се стремя към покриване на майсторските балове.

А кое е най-красивото място, на което си играла?

Една от привлекателните страни на шахмата и на спорта въобще е, че ни дава възможност да посетим много различни и красиви места в България и по света, а по-специално шахматът ни дава достъчно време да им се насладим. Най-красиво място не мога да посоча, тъй като природата е много разнообразна и всяко кътче си е уникално със собствената си красота. Може би с най-силни впечатления съм от мястото, където се проведе световното първенство за юноши и девойки през 2004 г. - Ираклион на остров Крит, а любим български град ми е гр.Сандански.

Къде би искала да живееш?

Много обичам да пътувам и да посещавам нови и нови места (както всеки друг:), но чувството да се завърнеш у дома е незаменимо. Обичам си родния град Добрич с всичките му проблеми и винаги ще се радвам при завръщането си там, но в бъдеще виждам реализацията си в столицата, тъй като предоставя много по-добри възможности. За живот извън България не ми се мисли и се надявам да не ми се налага да търся спасение там поради добре познатите причини.

Най-ценната ти победа?

Като най-значителна и запомняща се победа съм задължена да спомена победата ми над великия ни супергросмайстор Веселин Топалов на сеанса на едновременна игра в столичния хотел “Хилтън” на 31.01.2004 г., която ще си остане ярко събитие в биографията ми дори и да спра шахматното си развитие до тук. Но тъй като шансът имаше оказващо влияние в тази партия искам да спомена и най-ценната ми победа при равни условия. Най-много радост ми донесе победата над европейската шампионка за девойки - фм Мария Фоминых от Русия на световното първенство за девойки през 2004-та.

Най-разтърсващата загуба?

Всяка загуба е разтърсваща, не само в шаха, но трябва да се научим да губим. Винаги има победители и победени, важното е да се поучим от грешките си и да гледаме напред.

Имаш ли хоби, друг любим спорт?

Въпреки, че се стремя да бъда професионалистка, шахматът е и мое хоби. През свободното си време обичам да се разтоварвам като свиря на пиано и чета книги. В недалечното минало се занимавах с художествена гимнастика - спорт, който все още ме привлича и вълнува.

Очакваш ли някакви промени в развитието на шахмата?

Очаквам да се обърне повече внимание на шахмата на национално ниво, което е смятам задължително, особено след постиженията на българските ни шахматисти през последните години. Според мен шахматът трябва да се изучава като предмет в училище (както е в много други страни), тъй като развива много ценни качества и би бил от голяма полза на подрастващото поколение.

В шахмата като цяло виждам налагането на ускорените контроли, тъй като е много по-атрактивно за аудиторията (от маркетингова гледна точка), но истинската красота ще си остане в класическия шах.

С какво те привлича шахмата?

Шахматът съдържа в себе си елементи едновременно на изкуство, игра и спорт. Наслаждавам се на красотата на играта и обичам да се оттеглям в света, който ни предоставя тя - свят лишен от ежедневните ни проблеми-светът на всеможещите бели и черни фигурки, на които господари сме ние, нашите умове.

Не мога да не спомена и състезателният елемент, който привлича и поддържа страстта у всеки темпераментен човек, а такива сме почти всички шахматисти.

 

За десерт партията:

Веселин Топалов - Пламена Андреева

1.д4 Кф6 2.ц4 д6 3.Кц3 е5 4. Кф3 Кбд7 5.г3 г6 6.Ог2 Ог7 7. 0-0 0-0 8. Дц2 Кх5 9. Тд1 ц6 10. е4 Де7 11.б3 ф5 12. е:ф5 г:ф5 13. Де2 е4 14. Кх4 Дф7 15. Оа3 ц5 16. Кб5 ц:д4 17. Т:д4 О:д4 18.К:д4 Кц5 19. Кб5 ф4 20. К:д6 Дг7 21. Тд1 Ог4 22. Де1 О:д1 23. Д:д1 ф:г3 24. х:г3 Кд3 25. Д:х5 Т:ф2 26. К:е4 Т:г2

27. Ц:г2 Кф4 0:1 [ 27.К:г2 Дд4+ ]

 

Снимки: Личен архив

 *

 

Победител в Първия ни конкурс е Дилян Калчев от 3 б клас в 134 СОУ

Отговори:

1. David Duchovny и Gillian Anderson в "Досиетата Х" (1998)

2. MARIO SIBILIO срещу SERGIO MARIOTTI Ravenna 1982 French defence

1 e4 e6 2 Nf3 d5 3 e5 c5 4 b4!? cxb4 5 d4 Nh6 6 a3 bxa3 7 c3 Nf5 8 Nxa3
Nc6 9 Nb5 a6 10 g4 Bd7 11 Bg5 Be7 12 gxf5 axb5 13 fxe6 fxe6 14 Rxa8
Qxa8 15 Rg1 Qa3 16 Bxb5 Bxg5 17 Rxg5 Qxc3 18 Kf1 O-O 19 Bxc6 Bxc6 20 Kg2
Ba4 21 Qe2 Bc2 22 Ne1 Be4 23 f3 Rxf3? 24 Nxf3 Bxf3 25 Qxf3 Qd2 26 Kh3
Qxg5 27 Qf8! Kxf8 Draw!

*

АРТ СПОРТ ТАЛАНТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ИЗПОЛЗВА ИЗПРАТЕНИТЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСИТЕ МАТЕРИАЛИ В БЪДЕЩИ СВОИ ПРОЕКТИ!