» Начало

  » Статии и интервюта

  » Цели и средства

  » Кампании

  » Биография
  » Новини

  » Галерия

  » Реклама

  » Шахматни артикули

  » АРТ-ШАХ

  » АРТ-МАТ

  » Форум ..» Играйте шах online
  » Линкове

  » Контакти

...

 

 

 

 

 

01.09.2022

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ - ТУК

11.09.2018

ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ - ТУК

16.04.2018

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ

АКТУАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ КАДРУВАНЕТО НА МИНИСТЪРА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА КРАСЕН КРАЛЕВ

https://www.youtube.com/watch?v=h6eK-1MZqIk&feature=youtu.be

 

08.09.2017

http://www.bitelevision.com/simeon-stoichkov-bezpatitsata-v-balgarskiya-shahmat-prodalzhava/

08.09.2017

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКИ ШАХМАТЕН СЪЮЗ 1931

БРУТАЛНО И СКАНДАЛНО ПОЛИТИЧЕСКО КАДРУВАНЕ В БЪЛГАРСКИЯ ШАХМАТ

  • Актуалният повод за настоящата пресконференция – появата на министъра на спорта Красен Кралев на учредителното събрание на БФШ 1928 (БФШ-2) в събота във Велико Търново! Явяващо се грубо нарушение на ЗФВС, Закона за администрацията и демократичните принципи!
  • Поставянето на задължително условие за даване на спортна лицензия: за председател (съпредседател) да бъде избран депутатът Руслан Тошев – приятел, съпартиец и съгражданин на министър Кралев!
  • Публично обещаване на спортна лицензия на БФШ-2 – при положение, че друга организация (на която също бе направен опит да бъде наложен за президент Руслан Тошев) е в текуща процедура!
  • Многократното изрично заявяване волята на министъра пред деятели и състезатели в органите на управление на новата Национална шахматна организация (НШО) да НЕ присъстват Методи Стойнев и Симеон Стоичков – хората, които оказаха натиск да бъдат разкрити злоупотребите в шахматната федерация през изминалите години!
  • Защо проверяващите кадри на Министерството на младежта и спорта през 2014, 2015 и 2016 г. (след множеството наши сигнали) НЕ откриха злоупотребите в БФШ, а чакаха решението на Спортния арбитражен съд в Лозана, за да се стигне до тези над 2 (два) милиона начет? Защо тези хора НЕ са отстранени, а напротив – дори са повишавани в ММС?
  • Не е ли безумно и нагло депутатът от БСП Иван Генов да е едновременно (както е в момента) шеф на БФШ (изключена от ЕШС и с начет от 2,5 млн.) и на „кристално чистата и нова“ БФШ 1928? И двете със седалище в сградата на ММС!
  • Защо грубо се нарушава препоръката на ръководителите от ФИДЕ и ЕШС –  новата НШО да НЕ бъде представлявана и ръководена от същите лица, докарали това унизително за България изключване от международния шахматен живот?

  https://www.youtube.com/watch?v=q3V6dZOsxxI&feature=youtu.be

  17.07.2017

  http://www.bitelevision.com/dalaverite-v-balgarskiya-shah-pari-koruptsiya-i-izklyuchvane-ot-evropejskata-federatsiya/

  07.12.2016

  Прецедент: за първи път браншова (спортна) организация дава министър и заместника му на главния прокурор за разследване

  БЪЛГАРСКИ ШАХМАТЕН СЪЮЗ 1931 СЪС СИГНАЛ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР: ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКИ ШАХМАТЕН СЪЮЗ 1931 НА ТЕМА: "СИГНАЛ ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКАТА ОТНОСНО: ТЪРСЕНЕ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ НА РЪКОВОДСТВОТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯ"

  - http://mobile.sportal.bg/video.php?video=95670

  27.09.2016

  Катастрофата на българския шахмат в Баку - http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_q3r1uisa

  20.10.2015

  Какво се случва с българския шахмат? - http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_ic4k95ii

  28.05.2015

  Чия собственост е българският шахмат? - http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_e1xogxos

  07.06.2015

  http://www.chessdom.com/simeon-stoichkov-wins-world-art-cup-2015

  15.06.2014

  Is chess a modern sport? New In Chess magazine 4/2014

  01.06.2014

  http://www.chessdom.com/stoichkov-claims-the-world-art-cup-2014/

  01.02.2013

  След като последните 24 часа бяхме засипани с писма на читатели – ето интервю и с шампионката на България за 2011 г. - гросмайстор Адриана Николова!

  • Любим цвят? Лилавото ми е любимият цвят. Като цяло съм привърженичка на светлите тонове.
  • Твоето питие? Избягвам да употребявам алкохол, предпочитам фрешове от портокал/морков/грейпфрут. Освежаващо питие за мен е джин с тоник.
  • Предпочитана кухня? Свекървата ми е родена в Русия, но аз си останах вярна на Българската кухня. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвена мусака, шопска салата, палачинка с мед и орехи.
  • Най-красивата ти партия? През 2012г. съм горда, че успях да победя с черни фигури един от най-силните млади таланти на Хърватия - Анте Бркич. Но определено №1 партия е победата ми над настоящата Световна шампионка по шахмат Анна Ушенина. Изпитах истинско удоволствие от успеха, защото до този момент тя ми водеше с 3:0.
  • Най-значимите ти спортни резултати? Шампионка на България за 2011г., 1-во място за жени на Гранд Европа опен „Златни пясъци“ миналата година. Трикратна отборна шампионка на България с клуба на „Локомотив 2000“ Пловдив, 1-во място за жени по ускорен шахмат и блиц през 2012 г.

  • Национална състезателка, дипломиран треньор си - кое предпочиташ повече: да изследваш, учиш или да преподаваш знанията си? Изследването на нови и нови варианти и знания ми носи щастие. Смятам, че докато съм в разцвета на силите си е необходимо да се състезавам, а в по-късна фаза от живота си бих желала да предавам знанията си на децата. С шахмат се занимавам от 20 години и той се е превърнал в огромна част от моето ежедневие. Това е една магия от чиито плен е трудно да се избяга. Но в шаха, за да играеш на професионално ниво, се изискват редица качества, като упоритост, спортна злоба, талант, късмет и много трудолюбие. Изключително съм благодарна на организацията ФРГИ с подкрепата на Еврофутбол за финансовата помощ през 2012 г.
  • Любими автори, книги? Повечето произведения на Агата Кристи, Андрей Гуляшки - „История с кучета“, Джеймс Хадли - „Светът е в моя джоб“, Кийосаки - „Богат татко, беден татко”, Артър Хейли, а книгите на Боби Фишер и Гари Каспаров остават безценни за мен.
  • Музиката, която харесваш? Предпочитам поп музика - радио Фреш, радио 1, също някои рок хитове. Любимият ми оперен певец е Бочели.
  • Имаш ли някакви ритуали, които да спазваш преди важна партия? Ритуали не изпълнявам преди партия, но обичам подредеността и точността на нещата. Предпочитам да записвам с печеливш химикал и да си го запазвам след партия. Понякога се нуждая от кафе или малко кола за освежаване на мисълта. Старая се да наблюдавам действията отблизо и начин на поведение на шахматисти от по-висок ранг и това, което забелязвам, е по-честата употреба на силни чайове, ядене на сладки неща и ядки по време на партия.
  • Формите на релакс, които харесваш? Тенис на маса, фитнес, боулинг, билярд, блиц мачове, приятелски покер, табла и други.

  • Можеш ли да преброиш в колко държави си играла? Мисля, че ще се справя и държавите са 16 - Словакия, Австрия, Турция, Германия, Хърватско, Италия, Испания, Русия, Сърбия, Румъния, Македония, Франция, Босна и Херцеговина, Белгия, Гърция, Швейцария. И бих желала да посетя някоя екзотична страна извън Европа в най-близко бъдеще.
  • Няколко думи за приятелството... Приятелите са неизменна част от нашето ежедневие. Колкото и да сме самостоятелни и самоуверени винаги ще имаме нужда от подходяща приятна компания в определен момент или ситуация. Добрият приятел не е постоянно с теб. Той те оставя сам, когато имаш нужда и е до теб, когато го потърсиш. Той не говори само за себе си, а те изслушва. Разбира те, подкрепя и защитава, когато всички други са срещу теб!

  • Какво би променила в шахматните правила и статукво, ако имаше тази възможност? Шахматът е древна и мъдра игра. Тя е уникална сама по себе си със своите неизчерпаеми възможности. Може би единственото, от което се нуждае в съвременното общество, е повече мерки за сигурност по време на игра. Имам предвид да се въведат проверяващи устройства, които да осигурят на всички състезатели равностойни начала, за да се избегнат всякакъв тип измами и играта да бъде все така красива и необятна.
  • Един шахматен термин... Цугцванг – впечатлявам се от позиции, в които противникът няма избор за правилен ход и е принуден да сбърка. Това са уникални ситуации!
  • Три качества, които цениш у хората... Честност, трудолюбие, скромност.
  • И за финал на това интервю – очакваме ли бебе-шахматист :) Време е разбира се за нов член на семейство Илиеви :), а ако детето прояви интерес към шахмата - Карлсен да му мисли!
   Вълнуваме се много от предстоящото събитите заедно с мъжа ми (мс Димитър Илиев). На 19-20.01.2013 г. имах интересно пътуване до Германия. До Франкфурт - 29 часа с автобус в едната посока! Предпочетох този вариант пред летенето, поради облъчването и радиацията. Беше изключително тежко преживяване, но отборът на SF 1891 Friedberg победи отбора на SC Bad Konigshofen 1957 благодарение и  на моето 6-часово реми и така излезе на второ място във временното класиране в Бундеслигата!

  30.01.2013

  Ексклузивно блиц-интервю с настоящата шампионка на България - гросмайстор Ива Виденова!

   • Любим цвят? Нямам. Но харесвам цветните неща и ценя красотата. Понякога нещо дребно, като красиво изографисана ваза, например, може да ми оправи настроението.
   • Твоето питие? Сок от нар... алкохол почти не пия.
   • Предпочитана кухня? Българската и Средиземноморската кухня и обикновено ги редувам. Обожавам да си готвя!
   • Най-красивата ти партия? Победите срещу Надежда Косинцева и Евгений Глейзеров. Не знам дали са най-красивите ми партии, но със сигурност се почувствах много щастлива! Предполагам, че се дължи на факта, че и двамата са авторитети в шаха, от които съм се учила.
   • Най-значимите ти спортни резултати? Бронзов медал от Европейското първенство за жени в Порто Карас 2011; Републиканска титла за жени 2012; Надявам се много скоро на по-значими успехи!
   • Влезе в топ 100 на света в дамската ранглиста, дипломиран треньор си - кое предпочиташ повече да изследваш, учиш или да преподаваш знанията си? Обожавам да играя и да анализирам шах. Мога да прекарам денонощие така, без да усетя, че е минало :) (и се е случвало много пъти). Харесва ми да тренирам деца, а и мисля, че имам качества - спокойна съм, внимателно обяснявам. С децата е много важно човек да има търпение. Има треньори, които не си сдържат нервите, крещят... ужасно е! Могат само да откажат някого от шаха по този начин. На този етап, обаче, треньорската дейност не ми е приоритет. Вложила съм цялата си енергия в състезателна дейност. 

   • Любими автори, книги? Харесвам Катрин Невил, Агата Кристи, Артър Конан Дойл... предпочитам книги, които ме карат да мисля. Луда съм по чуждите езици. Искам да науча колкото мога повече! За сега знам само английски, руски и сърбо-хърватски, а в последно време наблягам на италианския и турския.
   • Музиката, която харесваш? Слушам почти всичко, според настроението. В последно време съм на хърватска и италианска вълна.
   • Имаш ли някакви ритуали, които да спазваш преди важна партия? Няма нещо специфично, не съм суеверна. Но ако имам възможност преди партия лягам за 30 минути да отпочина. Единственото, което ми трябва за партия, е вода - много вода. Водата е злато! Има моменти, в които нищо не виждам, докато играя... главата не работи, не мога да пресметна и 2 хода напред... пийна ли глътка вода, всичко си идва по местата.
   • Формите на релакс, които харесваш? Плуване, джогинг, йога. Обожавам разходките на красиви места сред природата. Ако съм на ново място, задължително разглеждам забележителностите в почивните дни.

   • Можеш ли да преброиш в колко държави си играла? Да. Не само държави, но и градове  Имам един навик, още от малка, да си записвам всяко ново място, на което съм била. За сега са 20 държави, като последната беше доста екзотична - Мексико.
   • Няколко думи за приятелството... Без приятели не може - и в щастие, и в трудни моменти. Колкото и да е силен човек, има нужда от приятели.

   • Какво би променила в шахматните правила и статукво, ако имаше тази възможност? За мен шахматът е велика игра! Столетия се играе в тази си форма и никога не е променяла правилата си. Ако зависи от мен, така бих и оставила нещата. В последно време се налагат нови правила - без ремита до 40 ход, "дрес код", "0 толеранс"... За по-големи турнири са подходящи, но в глобален план не мисля, че помагат за развитието на шаха. В действителност, много шахматисти (и гросмайстори, и аматьори) се оплакват от тях. Ако имах възможност, бих потърсила някаква "златна среда".

   • Един шахматен термин... Пат - винаги са красиви и има нещо оригинално в патовете.
   • Три качества, които цениш у хората? Лоялност, доброта, интелект.

   Снимките са от личния архив на шампионките, а над интервютата и подбора на кадрите работи...

   All rigths reserved - www.chess-bg.org

   15.05.2012

   01.02.2012

   SPORT AND POLITICS

   01.12.2011

   ЗЛАТНА ПЕШКА 2011

   Симеон Стоичков

   На 27 ноември в ЧПГ Дружба се проведе VІІ Столично ученическо първенство „Златна пешка”. Отново денят се превърна в празник за малките и по-порасналите шахматисти от София благодарение на грижите на Столична община, ШК Рицар, домакините от училището с най-модерна база и не на последно място - високо квалифицирания съдийски екип.
   Шест кръга (по 20 минути на състезател) се водиха битки на черно-белите полета в духа на рицарските традиции – безкомпромисно и благородно. В обедната почивка традиционно бе даден коктейл за всички участници и гости, а преди награждаването бе прожектиран филма на btv - „Последната българска царица” (за Антоанета Стефанова) в присъствието на неговия автор – известния сценарист Георги Стайков.

   Специални награди заслужиха възпитаниците на мс Валентина Давчева от УДНЗ „Луи Брайл” – за висок спортен дух и морал.
   Кристина Владова от ІІ АЕГ – с приз за честна игра - Дама на турнира.
   Рицар на турнира – Робърт Сисоев с 6 от 6 възможни на І дъска в групата V-VІІІ клас, капитан на отбора със собствен и оригинален стил в облеклото.
   Носител на приз „Златна пешка” – Теодор Гавазов от І Английска гимназия, постигнал максимален резултат на І дъска в най-горната възрастова група (ІХ-ХІІІ клас).
   Също със 100% актив на І дъска в своите групи завършиха Димитър Даскалов (5 от 5) от СМГ (шампиони в групата V-VІІІ клас) и Стефан Райков (6 от 6) от бронзовите медалисти при най-малките (І-ІV клас).
   Лъчезар Колев (90 СОУ) пък заслужи шах (XL формат) и грамота, като най-малък участник.

   Наградите, осигурени от Столична община за отборната надпревара, бяха красиви купи, медали, грамоти и големи комплекти за шах и табла.

   Учителите-водачи също имаха свой турнир с предметни и морални награди – убедително спечелен от мс Емил Иванов от 18 СОУ.

   Като съорганизатор и главен съдия на събитието вече пета поредна година, искам да изразя недоумение от препоръката на някои „треньори” и учители по училища, които лишават децата от възможността им да се изявят на този прекрасен форум (абсолютно безплатен!) с обяснението, че състезанието е масово и няма идея в участието им...
   Искрено се надявам догодина да поставим рекорд не само в броя на участващите отбори, а и като качество на игра!

   Пълните класирания може да видите на www.ritzar.com

   15.05.2011

   28.05.2010

   15.12.2009

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   С доста фантазия от страна на Марк... :)

   25.07.2009

   Представяме ви Наталия Погонина - една от най-силните и стилни шахматистки в света :)

   • Наталия Погонина в три думи... Шахматистка, боец, романтик!

   • Как избрахте шахмата - това професия, призвание ли е или нещо друго? Мисля, че е призвание. Още от ранно детство нещо ме дърпаше към дървената дъска с фигурките. Сега това е голяма част от моя живот.

   • Имате изяви и като фотомодел, може би хобито ви е фотографията? Да, харесвам фотографията. Радвам се, когато се получават хубави кадри. Обичам и да пея, и да танцувам :)

   • Любимият дебют на Наталия е... Вариант Дракон, има нещо тайнствено в него ;)

   • Няколко думи за България и българския шахмат... България е много красива страна. Чувствам се комфортно, когато се намирам в нея. У вас шахматът е добре развит. Имате световни шампиони при мъжете, при жените  и при ветераните, а ако не греша, и по шахматна композиция. Много харесвам как играят Топалов и Стефанова.

   • Вашата книга (очаква се да излезе в началото на 2010) "Chess Kamasutra" е... Опит за съвместяване на секса и шахмата, да се погледне по новому на някои  казуси и моменти. Надявам се книгата да привлече допълнително внимание към шахмата.

   • Бихте ли споделили за какво мечтаете? Мечтите са за мен нещо лично, не обичам да говоря за тях.

   • Най-хубавото в шахмата е... Трудно е да се каже, играта е много богата на възможности, нюанси, удивителна е. Шахматът носи радост и помога на човек да се развива.

   Интервюто е специално за www.chess-bg.org, а страницата на Наталия е www.pogonina.com

   New In Chess, 8/2008

   Re: Is chess a sport?

   Simeon Stoichkov

    

   Mr. Rowson’s article “Is chess a sport?” in New In Chess 7/2008 provoked me to systematize in brief my interpretation of the issue. 
   Let’s follow the etymology of the word ‘sport’. It comes from the Old English ‘disport’ – to entertain. In this relation – yes, chess is entertainment! However since long sport has also been possessed by the typical for the contemporary capitalist society professionalism. It’s a serious thing, it’s not funny.
   As a specialist, graduate of the National Sports Academy (Sofia, Bulgaria), having the opportunity for a direct contact with a lot of different sportsmen, I think that I am entitled to have an opinion to what extent chess should be accepted as a sport, corresponding to specific requirements. They are: access to anyone and with underlined entertaining character, there is a duel (rivals try to overcome each other with the help of the black and white pieces), striving to reach the boundaries of human abilities (tournament results, rating); it obeys strictly defined rules, constituted by a special organization FIDE; it leads to serious psycho-physiological pressure. 
   Yes, chess is a sport!
   Yes, but on one condition. In all other sports participants (or their coaches and managers) are a subject to sanctions, if they agree on the final score during (or before) the game. Usually they are expelled for a life time form the respective sport’s community. Sometimes they are even prosecuted by the local law and they can be sentenced to much more unpleasant fines, imprisonment, etc. We have recently witnessed the attempts to settle this case by applying the so called ‘Sofia rules’, but unfortunately the chess movement ‘is still not convinced in the rightness and benefit of the ban on short draws and, generally, on the agreement on draw games.
   My interpretation will not be complete, if I don’t add that I have already been working for seven years as a chess teacher in a lot of elite schools in Sofia, and I share the view that the ancient game is a wonderful educational and pedagogical means. And this is maybe the most important aspect in which chess should be analyzed and presented.
   Let’s not forget that chess is the sport to which the greatest amount of literature is dedicated. And when it comes to literature – I allow myself on one more personal allusion with the chess graphic study from 1997, named “Love”, included in the book “Twelve moons” (Sofia, 2006).   White to move and win

   Is there another sport that has such rich and profound expressive resources? No, chess is much more than a sport.

   "Ние жените", Брой 18, 13-19 май 2008 г.

   ПРИКАЗКА ЗА УСПЕХА

   Симеон Стоичков

    

   Със скромна церемония вечерта на 3 май в Новотел Пловдив завършиха Европейските индивидуални първенства по шахмат за мъже и жени. Бившата световна и европейска шампионка, очарователната Антоанета Стефанова, бе избрана от участници и зрители за Царица на турнира. И не само, защото е красива! Отново тя трябваше да отсрами България, класирайки се най-добре от групата наши сънародници (включваща над четиредесет състезатели и състезателки) и си осигури директно участие и за следващия Световен шампионат за жени.

   Ети, както предпочита да я наричат нейните близки, е второто дете в семейството на Лиляна Крумова – лекар невролог и Андон Стефанов – художник. Има по-голяма сестра – Лиана, която е и първата й съперничка по пътя към покоряването на шахматните висини. Запленена е от древната игра още преди да навърши пет годинки. Скоро идва и денят, в който бащата (който е първият й треньор) завежда двете момичета в шахматния клуб на “Локомотив” София, където талантът на малкото момиче изкристализира. По-късно временно преминава в “Левски-Спартак”, но завършва 153-та гимназия в спортната паралелка - отново като състезателка на “Локомотив”. На 7 години Ети става шампионка на София за жени, изпреварвайки 35 столични шахматистки, а едва 9 годишна е удостоена със званието “майстор на спорта” – най-младият в историята на българския шахмат и спорт. На следващата година е финалистка в първенството на България за жени – европейски рекорд! През същата 1989 г. в Агуадиля, Пуерто Рико спечелва световната титла за момичета до 10 години с феноменалните 11 победи от 11 партии. Въпреки злобата и завистта на отговорните другари в родната шахматна федерация (а те и днес седят на удобните си кресла там!?), които в този период поголовно закриват детските шахматни секции в София – ЦСКА, “Левски-Спартак”, “Локомотив” и лишават Антоанета от възможността да защитава титлата си на следващия световен шампионат в Чикаго, тя не спира своя възход. В продължение на десет години Ети не участва в нито едно световно на своята възраст, а в годината, когато влиза в ТОП 10 на дамската рейтинг-листа за нея няма нито ред в 11 поредни броя на официоза “Шахматна мисъл”. Годината е 1996, а главен редактор на въпросното списание е настоящият председател на БФШахмат – възпитаникът на Московската партийна школа Стефан Сергиев... Как успява Антоанета да достигне световния връх? Както и Веско Топалов (българинът, спечелил световната титла при мъжете), играейки изключително в открити турнири извън пределите на родината. С всеотдайноста на семейството си, с покани за участие от европейски клубове и меценати, със спомоществователството на отделни спонсори – като едно от най-навременните е на “Юнайтед дистилърс”, а най-важното и крупно е от страна на НОВЕ Холдинг през периода 2003-2004 г., а през 2005 г. печели доверието на БТК. Ети е пословично упорита - зодия Овен е, което, съчетано с личностно-волевите качества, които шахматната игра възпитава е добър залог за успех. Обявена за дете-чудо, тя не се главозамая, а доразви таланта си по забележителен начин. Ако трябва да изброяваме успехите й – едва ли ще ни стигне  място. Но, все пак, нека отбележим, че тя е Световна шампионка (Елиста, 2004), носителка на златен (Варна 2002), сребърен (Дрезден 2007)  и бронзов (Дрезден 2004) медал на индивидуалните континентални първенства за жени, финалистка на турнир за Световната купа през 2002 г., когато е и удостоена с гросмайсторско звание – едва деветата жена и единствената българка!

   Шахматното дарование на Антоанета Стефанова заема своето достойно място в съкровищницта на достиженията на българската нация, символизирайки самобитността и непримиримостта на духа, умението интелектът да бъде подчиняван. Разбира се, че животът й не е само шах – има магистърска степен по икономика, увлича се от психологията, рисуването й е страст. Ети винаги е стилно облечена, обича да пътува, да чете книги, да танцува и от време на време да предизвиква съдбата в игрите на щастието. Личният й пример е  заразителен. Дискретна е и пази личното си пространство.

   Фотосесия на Анна Шаревич - 2 май 2008 г., Пловдив. Анна е гросмайстор и наскоро бе избрана за една от петдесетте най-известни и успели личности на град Минск - столицата на Беларус.

   Следващата статия не успя да излезе в печатен вид през октомври 2007 г. в "София Сити", поради спирането на вестника, но ето я в електронен :)

    

   ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРИНЦИПИТЕ НА ОБУЧЕНИЕ В ШАХМАТA

   Симеон Стоичков

    

   Спецификата на шахмата – тази най-разпространена интелектуална игра – се дължи на преплитането на трите основни изграждащи и изявяващи го компонента: естетически, научен и спортно-състезателен. Винаги е било обект на спорове и дискусии какво всъщност е шахматът – изкуство, наука или спорт? В този аспект, интересни са някои мнения на корифеите, например: Емунил Ласкер (вторият световен шампион) нарича шахмата “интелектуален бокс”, Хосе Раул Капабланка (третият световен шампион) казва: “това е интелектуално занимание с определени художествени свойства”, а Александър Алехин (четвъртият световен шампион) е категоричен: “За мене шахматът не е игра, а изкуство!
   Същевременно правилата на играта предполагат (макар и само на теория засега – поради огромния брой възможни комбинации) нейния пълен математически анализ. Т.е. съвсем резонно е на шахмата да се гледа като на наука. Според някои последни изследвания ”инструментариумът” на един гросмайстор включва над 10 000 позиции, които той е в състояние да разиграва чисто технически. В този ред на мисли трябва да се отбележи, че всеки един привържаник на играта преди да се е запознал с дебютните схеми и варианти, преди да е седнал да изучава основни ендшпили вече е изпитал неприятното усещане от поражението и радостта от победата – с друге думи: спортно-състезателния характер на шахмата.
   В процеса на шахматното обучение, въпреки разнородността на трите гореизложени парадигми на играта, класическите дидактически принципи са много ясно изразени. Конкретно: принципът за научност. Той се базира на истинност при разкриване на обема и съдържанията на понятията, теоритичност – запознаване с най-новите идеи (актуалност) наред с класическото наследство и прогностичност. Многото информация (ставаща все повече и повече) нужна за овладяването на майсторското овладяване на шахматната игра прави използването на Интернет и специализиран софтуер в неделима част от процеса на обучение и самообучение на шахматиста. Компютъризацията позволява не само широка, обемна научна дейност (например – всичката информация за изиграните до момента партии в даден вариант на Френска защита, коментари, оценки, анализи на водещи специалисти по темата), но и нагледност при процеса на обучение. Елементарен пример е, когато обучаваният (детето) играе грешен ход – програмата не го приема, а понякога и обяснява защо и как точно би трябвало да се движи съответната фигура. В друг случай, ако ходът е слаб, програмата задава въпрос дали подържате избора си, плюс веднага изписващата се със знаци и цифри оценка на позицията, след което в допълнение дава обяснения със стрелки,  текст и/или вербален коментар. Нагледността е конкретен способ от практически тип за усъвършенстване, но за да е стигне до него е нужна теоритична обосновка – т.е. натрупани знания. Шахматната теория е изградена върху принципи, определени от правилата и спецификата на играта. Стратегия и тактика, психология – всичко е подчинено на крайната цел: максимално вярна прогностичност – крайната цел на всички науки. Индивидуалното майсторство на играча се определя от способността му вярно да оценява позицията и да съумява да реализира произтичащите от оценката поставени цели. Ясно е, че принципът за съзнателност и активност (интелектуална, емоционална, практическа) е вътрешно присъщ на всеки занимаващ се с шахмана дейност. Играта привлича и ангажира вниманието с богатата си вариативност и същевременно с ясната логическа линия, която следва. Но е немислимо усвояването й без да се спазват принципите на обучение за достъпност и системност и последователност. Сложността на поставяните задания трябва да е съобразена с практическото ниво на решаващите ги – съгласуваността с рейтинга (ЕЛО)  е може би най-добър ориентир в това отношение. Върви се от познато към непознато  Например: позициите в пешечните ендшпили “две срещу една” се учат след като е усвоен материалът “цар и пешка срещу цар”. Тук се застъпва и друго основно дидактическо положение – за трайно овладяване на знанията, уменията и навиците. Последното се постига чрез заучаване, повторение и контрол. Налице са всички звена на учебния процес: възприемане на знанията, осмисляне и обобщаване, затвърдяване, приложение в практиката. Възприемането на знанията става чрез онагледяване на минал опит (например партията Топалов – Ананд, София 2005), нужния за запаметяване брой повторения (при всеки е различен брой пъти *) и впоследствие – контрол. Контролът в шахмата е на практика приложените знания и умения от учебно-тренировъчния процес. В сблъсъка с противник при ограничено време за мислене, при специфична турнирна ситуация се разкрива разбирането на обучавания за играта, психическата годност, цялостното ниво на състезателя, което е достигнал в учебно-тренировъчния процес.
   Целта на всяко едно обучение е изграждането на личностни качества. Това става посредством възпитаващия и развиващ характер на обучението. Различните обществени формации (строеве) и религиозни течения имат свои собствени схващания за морал, нравственост, ценностни системи. Последната забрана на шахматната игра беше от режима на талибаните, но това ни най-малко не й попречи да бъде феномен, обединяващ хората от целия свят – от всички раси, етноси, вероизповедания, пол и възраст.
   “Шахматът ме научи на обективност.” – още един цитат от руския гений Ал. Алехин. Обективността при разглеждането на даден проблем предполга научност, развитие на мисловната дейност в изследователски аспект. Редовните занимания с шах (а и с повечето видове спорт) възпитават в труд и дисциплина, изграждат култура на поведението и развиват волевите качества. Приемайки, че “всяко произведение, характеризиращо се с явен естетически елемент, трябва да се смята за произведение на изкуството”, явно е, че шаахматът възпитава в естетизъм. Според Гари Каспаров (определян като най-великият шахматист за всички времена) “върху шестдесет и четирите полета може да се създаде истински шедьовър, който да достави на хората духовна наслада”.
   Нивото на развитие на изброените качества плюс нравствеността определят и индивидуалното личностно развитие – цел и смисъл на живота...

    

   Забележка *
   Изискванията за високо спортно майсторство, за творчески достижения определят индивидуалния подход като един от най-важните и специфични педагогически принципи при обучението по шах.   Copyright © 2005-2017 www.chess-bg.org  All rights reserved.